Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο γρίπης: 28/9 ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στα μέσα Οκτωβρίου 2020 ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο ξεκίνησε από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται δωρεάν με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού - τους άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: www.eody.gov.gr

Γρίπη ή κρυολόγημα;

Παραθέτουμε τις διαφορές της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, όπως περιγράφονται από το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.):

Συμπτώματα 

Γρίπη

Κοινό κρυολόγημα 

Πυρετός 

Συνήθως υψηλός πυρετός, από 38,5°C μέχρι και 40°C, που συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες. 

Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί όμως να είναι υψηλός (έως και 39°C) στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. 

Πονοκέφαλος 

Απότομη έναρξη. Μπορεί να είναι έντονος

Σπάνια υπάρχει 

Μυϊκοί πόνοι 

Συνήθως έντονοι

Μέτριας βαρύτητας 

Αίσθημα κόπωσης 

Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες

Μέτριας βαρύτητας 

Έντονη εξάντληση 

Αιφνίδια έναρξη. Μπορεί να είναι πολύ έντονη 

Όχι 

Καταρροή 

Μερικές φορές

Συχνά 

Φτάρνισμα 

Μερικές φορές 

Συχνά 

Πονόλαιμος 

Μερικές φορές 

Συχνά 

Βήχας 

Συνήθως έντονος βήχας 

Μέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας 

Ενημέρωση για θέματα τοπικά, υγείας και lifestyle

Social Link