Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

2o επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Βουλιαγμένη: απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τον κορονοιό στα παιδιά

Τα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί προς το παρόν σε 2 μαθητές του τμήματος Α3 του Λυκείου Βουλιαγμένης και η ανησυχία των γονιών συμμαθητών είτε του ίδιου τμήματος είτε ακόμη και του ίδιου σχολείου είναι μεγάλη. Η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει ότι "το τμήμα παραμένει όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ κλειστό για 14 μέρες και όλοι οι μαθητές έχουν τεθεί σε καραντίνα από την Κυριακή".

Ωστόσο, έχει βάση η όποια ανησυχία όλων μας για την εξάπλωση του ιού μέσω των παιδιών;

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, "τα παιδιά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στην παιδική ηλικία, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά μεταδίδουν αθόρυβα τη νόσο".

Πότε ένα παιδί <16 ετών θα πρέπει να ελέγχεται για COVID19;

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, "έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά < 16 ετών με:

  1. Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονταιμε πυρετόχωρίς άλλη σαφή αιτιολογία

  2. Φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές, που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

  3. Παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιoκαρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Με αφορμή τα κρούσματα αυτά, απαντάμε σε κάποιες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον νέο κορονοιό SARS-CoV-2".

Όσο αναμένονται τα όποια αποτελέσματα ή έχει κάποιο παιδί σε καραντίνα πως το διαχειριζόμαστε;

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεια, "η απόφαση για νοσηλεία εν αναμονή του αποτελέσματος είναι στη κρίση του παιδιάτρου και βασίζεται στη κλινική εικόνα αλλά και το υποκείμενο νόσημα του ασθενή. Τονίζεται ότι επί ήπιας κλινικής εικόνας είναι προτιμητέα η παραμονή στο σπίτι περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Εφόσον αποδειχθεί ότι ο ασθενής είναι θετικός, γίνεται άμεση επικοινωνία και ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία. Αν υπάρξει επιδείνωση συνιστάται άμεση νοσηλεία. Στη περίπτωση που το παιδί χρήζει νοσηλείας αυτή θα γίνει και πάλι σε προκαθορισμένο χώρο και η φροντίδα θα γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό που θα φέρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο γονέας που συνοδεύει το παιδί θα πρέπει και αυτός απαραιτήτως να ελεγχθεί για COVID-19 και να τηρεί σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.Τονίζεται ότι επειδή τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα τελικά δεν θα επιβεβαιωθούν ως λοίμωξη από COVID-19,θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη κατά το δυνατόν νοσηλεία σε μόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων και την μετακίνηση τους αργότερα και ανάλογα με το αποτέλεσμα του COVID-19".

Ποιές μέθοδοι υπάρχουν για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού SARSCoV-2;

  • Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RΤ-PCR.

  • Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με κλασική ορολογική μέθοδο.

  • Ταχέα διαγνωστικά τεστ (rapid tests), τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ποιοτικά και όχι ποσοτικά τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Από αυτά, ποια είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση του συνδρόμου Covid19;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID19 είναι η μοριακή μέθοδος ανίχνευσης, που θεωρείται η καταλληλότερη δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού.

Όσο πέφτει η θερμοκρασία και κρυώνει ο καιρός, όλοι αναρωτιόμαστε το κρύο και το χιόνι σκοτώνουν άραγε το κορονοιό;

Σύμφωνα με τον Δρ. Ζαούτη - Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Perelman, Πανεπιστήμιο Pennsylvania Τομέας Λοιμώξεων, The Children’s Hospital of Philadelphia, Καθηγητής Παιδιατρικής, Werner και Gertrude Henle - "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κρύο ή το χιόνι επηρεάζει ή σκοτώνει οποιονδήποτε κορονοϊό. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει περίπου στους 36,5-37 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Στην πραγματικότητα, ο κρύος αέρας τείνει να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες συνθήκες για τη μετάδοση πολλών ιών".

είναι αρνητική.

Ενημέρωση για θέματα τοπικά, υγείας και lifestyle

Social Link