Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ο κορονοιός φαίνεται να "χτυπά" και τα ακίνητα

Ο κορονοιός φαίνεται ότι χτυπά και τα ακίνητα με το εγχώριο real estate να επηρεάζεται απο την πανδημία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε γνωστά οικονομικά sites, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων αναμένεται να διατηρηθούν στην πλειοψηφία τους σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων και παλαιότερων κατοικιών θα πιεσθούν αρκετά. Στην πραγματικότητα, οι πωλητές ακινήτων φαίνεται να είναι σε αναμονή και οι αγοραπωλησίες αυτόν τον καιρό να καταγράφουν αισθητές μειώσεις σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες τιμές πώλησης των ιδιοκτητών.

Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί στο insider.gr, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα επειδή ο αριθμός των διαθέσιμων πραγματικά νεόδμητων ακινήτων (και όχι ανακαινισμένων) είναι μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Μάλιστα, οι τιμές δεν αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Κι αν επηρεαστούν, αυτό θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό.

«Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πωλητή, το μεγαλύτερο μέρος των αγοραπωλησιών θα ολοκληρώνεται με αισθητές μειώσεις των ζητούμενων αρχικών τιμών πώλησης των ιδιοκτητών. Τα ακίνητα που θα βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων για τη μείωση της ζητούμενης τιμής πώλησης από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές θα είναι κυρίως τα ακίνητα μεταχειρισμένα μεγάλης ηλικίας και κυρίως ακίνητα άνω των 20 ετών. Θεωρούμε πως οι μεγαλύτερες μειώσεις θα καταγραφούν κυρίως σε ακίνητα ηλικίας 30-40 ετών, όπου οι ιδιοκτήτες τους είδαν τις αξίες τους να ανεβαίνουν το προηγούμενο χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

 

Έως 25-30% οι μειώσεις της τιμής για τα ακίνητα μεγάλης ηλικίας

 

Οι παράγοντες που επηρρεάζουν τις μειώσεις των τιμών

Οι μειώσεις στις τιμές πώλησης εξαρτώνται σίγουρα από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθοριστικοί παράγοντες φαίνεται να είναι η δυναμική της μεσαίας τάξης, οι ξένοι επενδυτές για το ελληνικό real estate βραχυπρόθεσμα, καθώς και από τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην ελληνική κτηματαγορά αλλά και τη ζητούμενη τιμή αυτών.

Τα μεταχειρισμένα ακίνητα φαίνεται να επηρρεάζονται απο τη συχνότητα και τις τιμές των ακινήτων των funds και των τραπεζών και ιδιαίτερα ο ρυθμός υλοποίησης των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα για τους δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας. Μάλιστα, οι γνώστες της αγοράς αναμένουν οι τιμές των παλαιότερων ακινήτων να πιεστούν ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων σε μικρότερες αξίες.

 

Για να δούμε πώς όλα αυτά θα επηρρεάσουν και την αγορά ακινήτων στην περιοχή μας.

Ενημέρωση για θέματα τοπικά, υγείας και lifestyle

Social Link