Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Ιος Δυτικού Νείλου: τρία κρούσματα χθες στα νότια προάστια

O ιος του Δυτικού Νείλου έφτασε και στην περιοχή των νοτίων προαστίων.

Τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες το βράδυ με έναν 18χρονο, έναν 45χρονο και μια γυναίκα 65 ετών να νοσηλεύονται στο Τζάνειο και Ασκληπιείο αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτό το καλοκαίρι η Αττική μιας και από τους 66 συνολικά δήμους, μόνο 6 έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα (έγκαιροι συστηματικοί ψεκασμοί) για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών.


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) δίνει σύντομες και εύστοχες απαντήσεις στις απορίες του κοινού, σχετικά με τη νέα αυτή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου(West Nile virus, WNV) είναι νόσημα πουμεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά,άλογα) και τον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

  • Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).
  • Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχειαναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματοςκαι σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
  • Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινικήνόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

  • Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δενεκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

  •  Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματαφεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. 

  • Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνοςεπώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).


Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα χθες το Υπουργείο Υγείας με σύσκεψη μακράς διαρκείας μεταξύ των γενικών γραμματέων από τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, όπου συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις αντιμετώπισης.

Η σύσκεψη σήμερα θα συνεχισθεί στο ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το οποίο θα εισηγηθεί ως επίσημος υγειονομικός φορέας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του μεταγγιζόμενου αίματος.

Οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν, δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες (φιάλες) αίματος.

Στελέχη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δηλώνουν ότι το καλοκαίρι του 2011  ελέγχθηκαν 110.000 φιάλες αίματος, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μολυσμένες. Με βάση αυτό το δεδομένο εισηγούνται να τεθούν σε «καραντίνα» οι επίμαχες  περιοχές της Αττικής, δηλαδή τα νότια προάστια όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, Αργυρούπολη, Φάληρο, Πειραιάς και παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι αιμοληψίες σε «καθαρές»  περιοχές της Αττικής, όπως η Δυτική Αττική αλλά και της επικράτειας όπως η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) προγραμματίζει έκτακτες αιμοδοσίες σε περιοχές που δεν έχει εντοπιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή και ασφαλή ποσότητα  αίματος για τις ανάγκες των  χιλιάδων πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όσων θα υποβληθούν σε έκτακτη χειρουργική επέμβαση.