Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

ATTICA

Πολιτικές Περιβάλλοντος σε μια γκρίζα Αττική

Οι πόλεις της Περιφέρειας Αττικής , οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είναι μια από τις πολυπληθέστερες περιφέρειες της Ευρώπης. Οι 8 περιφερειακές ενότητες που την αποτελούν διέπονται από φοβερές ανισότητες σχεδόν σε όλους τους δείκτες, είτε είναι κοινωνικοί, οικονομικοί και κυρίως περιβαλλοντολογικοί για τους οποίους θα γίνει περαιτέρω ανάλυση σε αυτό το κείμενο.

Περισσότερα...

Φυσικό αέριο στα Ι.Χ.?

Η χρήση του φυσικού αερίου είναι γνωστή στους περισσότερους απο εμας ως ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Στην εθνική μας όμως πραγματικότητα αποτελεί και το κύριο καύσιμο για περισσότερα απο 400 λεωφορεία της ΕΘΕΛ στην Αθήνα αλλά και αρκετών απορριματοφόρων διαφόρων δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Θα μπορούσε το φυσικό αέριο να αποβεί ωφέλιμο και για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)? 

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον απο οικονομικής άποψης συμφέρει, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος του φυσικού αερίου είναι έως και 50% χαμηλότερο της βενζίνης και έως 30% περίπου σε σχέση με το πετρέλαιο. Ταυτόχρονα και η περιβαλλοντική αξία είναι σημαντική μιας και διαπιστώνεται σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων αλλά και στη μείωση της παραγόμενης απο τη μηχανή ηχορύπανση.

Η χρήση φυσικού αερίου στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης με πρωταγωνίστρια την Ιταλία όπου το φυσικό αέριο έχει υιοθετηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%!Ελέχθηκε το πόσιμο νερό της Ανατολικής Αττικής

ελεγχος νερου στην Ανατολική Αττική

Πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, πραγματοποιήθηκε από την  Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο, σε 44 Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής.


Τα ληφθέντα δείγματα νερού εξετάσθηκαν για χημικά και μικροβιολογικά συστατικά καθώς επίσης και για την αξιολόγηση της ποιότητας του νερού - π.χ. βαθμός απολύμανσης, επάρκεια ελέγχου, επίδραση αποχέτεσης, κ.α.

Τα δείγματα ελήφθησαν απο 275 διαφορετικά σημεία και προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • η πλειοψηφία της υδροδότησης στις εξεταζόμενες περιοχές, πραγματοποιείται από την ΕΥΔΑΠ
  • μικρό ποσοστό του πληθυσμού της εξεταζόμενης περιοχής χρησιμοποιεί αποκλειστικά γεωτρήσεις,
  • οι διάφορες παράμετροι που αξιολογούν την ποιότητα του πόσιμου νερού, είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων.