Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πτυχίο σε 3 χρόνια

Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια, με τη συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων, δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο.

Οι βασικές αρχές του νέου Νόμου παρουσιάστηκαν από την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Ωστόσο, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ σε βάρος των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Τα Συμβούλια Διοίκησης και η τριετής φοίτηση

Ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα δίνει διορία 12 μηνών από την στιγμή που θα ψηφιστεί στους πρυτάνεις των ΑΕΙ για να τον εφαρμόσουν.

Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα τους αντικαταστήσουν, αλλιώς η χρηματοδότηση τους θα διακόπτεται.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για την τριετή προπτυχιακό κύκλο στα πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα τα πανεπιστημιακά πτυχία δίνονται μετά από 4 χρόνια φοίτησης, εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 χρόνια.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε πάντως και στις νέες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι με το νέο Νόμο ''θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες». Είπε ότι θα δίνει δυνατότητα στις διοικήσεις των ΑΕΙ να διαφυλάξουν την διακίνηση των ιδεών όπως κρίνουν καλύτερα. Στο νέο Νόμο απλά δεν θα υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο, έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί.

Τα στοιχεία του νέου Νόμου

*Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.

*Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.

*Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.

*''Συμβόλαια'' θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους

*Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)

*Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Όλοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.

*Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.

*Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

*Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι Έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω ''τηλεδιασκέψεων''.

*Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: www.news24.gr

Επεισοδιακή η Συνεδρίαση Δ.Σ.

Επεισοδιακή ήταν η 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Αναστασίου προσπάθησε από την αρχή να περιορίσει τη χρονική διάρκεια της συνεδρίασης αλλά και να εισηγηθεί το κανονιστικό πλαίσιο του Καλλικράτη για τον τρόπο διεξαγωγής των Δημοτικών Συμβουλίων, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Από την αρχή φάνηκε να έχουμε ιδιαίτερες διαφωνίες...ενώ η αρχική δήλωση - σύμφωνα με τον κανονισμό του Καλλικράτη - για πλήθος ερωτήσεων από τον εκάστοτε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης σε κάθε θέμα της ημερησίας διάταξης έδειξε από νωρίς ότι δε θα είναι μια "απλή" συνεδρίαση συζήτησης διαδικαστικών και πρακτικών θεμάτων.

Το ξεκίνημα έγινε από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης, κο Κωνσταντέλλο. Τα ερωτήματα του ποικίλης ύλης περιελάμβαναν ζητήματα για τον στρατηγικό / επιχειρησιακό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, για το Ασκληπιείο της Βούλας αλλά και για το πόρισμα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. σχετικά με τη μόλυνση από μικροοργανισμούς στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και στην εύρυτερη περιοχή των παραλιών της περιοχής μας. Με αφορμή το πόρισμα αυτό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή να "απαγορεύσει" την κολύμβηση στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Ο Δήμαρχος κος Γρηγόρης Κασιδόκωστας θέλησε να απαντήσει στα σχόλια του κου Κωνσταντέλλου περί της εφαρμοζόμενης έως τώρα τακτικής για τη διαχείριση των δημοτικών αθλητικών χώρων, ενώ προσπάθησε να διευκρινήσει και όλες αυτές τις φήμες και τα δημοσιεύματα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό για την πρόσφατη συνάντηση του ίδιου με τους εκπροσώπους των δημοτικών συλλόγων.

Η αλήθεια είναι ότι από εκεί και πέρα τα πνεύματα οξύνθηκαν! Λίγο οι ατυχείς εκφράσεις χαρακτηρισμού της έως τώρα τακτικής διαχείρισης των αθλητικών συλλόγων...λίγο τα σχόλια των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και των κατοίκων που θέλησαν να παραστούν στη συνεδρίαση, δημιούργησαν ιδιαίτερη ένταση.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, κ. Αργυροπούλου και κ. Νιτερόπουλος, ζήτησαν ανάκληση των χαρακτηρισμών που δημιούργησαν ένταση αλλά και δημόσιο συγγνώμη, αντίστοιχα.
Η συνεδρίαση αναγκαστικά διακόπηκε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια..όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, ο Δήμαρχος κος Γρηγόρης Κασιδόκωστας προσπάθησε να εξηγήσει αναλυτικά ποιά είναι η στρατηγική του Δήμου για τη διαχείριση των δημοτικών αθλητικών χώρων της περιοχής ενώ ξεκαθάρισε ότι όλες του οι ενέργειες είναι όχι μόνο σύννομες αλλά και σύμφωνες με το νέο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο κος Καπετανέας όπου τα ερωτήματα του κινήθηκαν στα πλαίσια της καθημερινότητας των δημοτών αλλά και στη διευκρίνηση κάποιων σημαντικών ζητημάτων για τις υποδομές της περιοχής όπως είναι οι υποδομές του παρελθόντος στην Ανατολική παραλία της Βάρκιζας (γήπεδο volley, ντουζιέρες, θήκες ομπρελών, κ.α.), η εφαρμογή της κυκλικής πορείας στην πλατεία Πανοράματος στη Βούλα αλλά και η πορεία του θέματος της "Πράξης Εφαρμογής" στο Κόρμπι Βάρης, του Γ.Π.Σ. στην περιοχή του Ασυρμάτου στη Βάρη, κ.α.

Τα ερωτήματα του απαντήθηκαν στο σύνολο τους από τη Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικά, για το θέμα της παραλίας ο Δήμαρχος κος Γρηγόρης Κασιδόκωστας επιβεβαίωσε την αποκλειστική είδηση του alkyonida-news.gr περί υπογραφής "Μνημονίου" του Δήμου με τη Ε.Τ.Α. Α.Ε. για τη διαχείριση της Ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας αλλά και του συνόλου του παραλιακού μετώπου στην περιοχή.

Επανερχόμενος στο θέμα των αθλητικών συλλόγων, ο κος Πασακυριάκος ζήτησε τους όρους αλλά και την προστασία που θα έχουν τα παιδιά από τη νέα διαχειριστική αρχή στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους (π.χ. αθλίατροι, κ.α.). Ταυτόχρονα, αναφερόμενος σε summer camp μπασκετ που διαφημίζεται στην περιοχή και πραγματοποιείται στα δημοτικά γήπεδα στο Καβούρι - επί πληρωμή - ζήτησε τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Το Χέρωμα, η χρήση των αιθουσών του Δήμου για πολιτικές και μη συγκεντρώσεις, το ΓΠΣ στη Βάρη, θέματα υποδομών σε δρόμους Βάρης και Βουλιαγμένης, η αμοιβή των εργαζομένων του Ξενώνα Βουλιαγμένης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες της περιοχής αποτέλεσαν κύριο αντικείμενο των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων κ. Βαμβασάκης, Γεωργουλόπουλος, Ζυγούρης και Σκουμπούρης.

Τελικά, η πλειοψηφία των θεμάτων ημερησίας διάταξης αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης κυρίως χρόνου, η ενότητα των ερωτήσεων κράτησε πάνω από μια ώρα παρά τον αρχικό προγραμματισμό και τα πρακτικά ζητήματα του Δήμου αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση.

Πλημμύρα στη Βούλα

Πλημμυρισμένη είναι αυτή τη στιγμή η Λεωφόρος Βασ. Παύλου στη Βούλα ιδιαίτερα στο σημείο του Γ.Π.Ν. Ασκληπιείου Βούλας. Πριν από μισή ώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα και αρκετοί τόνοι νερού χάθηκαν στο δρόμο.

2011-05-25_15.12.54

2011-05-25_15.13.01

Αυτή την ώρα φαίνεται να έχει σπεύσει συνεργείο και το πρόβλημα με τον αγωγό σιγά σιγά να λύνεται ενώ μειώνεται σταδιακά και η ποσότητα του νερού στον οδικό άξονα.

Άρωμα εθνικών εκλογών στο Δ.Σ.

Κρίσιμες οι εξελίξεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Σήμερα, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ζητούμενο της συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία. 

Αναβρασμός επικρατούσε όλη την ημέρα στον ευρύτερο πολιτικό κόσμο της χώρας μας για την ενδεχόμενη έκβαση των συναντήσεων αυτών αλλά και την εξασφάλιση - από μέρους της κυβέρνησης - συμπαράταξης και κοινωνικής συμφωνίας γύρω από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Την τελική όμως άρνηση των πολιτικών αρχηγών στην επιζητούμενη συναίνεση για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής φαίνεται να είχαν προβλέψει οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και φαίνεται να άρχισαν να προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές.

Αυτό άλλωστε, μαρτυρούσαν και οι επισκέψεις βουλευτών (π.χ. του Βουλευτή Αττικής της Ν.Δ. κ. Ν. Καντερέ), περιφερειακών συμβούλων και άλλων πολιτικών παραγόντων της Αττικής στη χθεσινή 10η Συνεδρίαση του Δ.Σ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.11η Συνεδρίαση ΔΣ Βαρης Βουλας Βουλιαγμενης

H 11/2011 Δημόσια Ανοικτή Eιδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, θα πραγματοποιηθεί την 23η Mαΐου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:
  • Ψήφιση Προϋπολογισμού του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, για το oικονομικό έτος 2011. Σχετ: Η υπ΄αριθμ. 32/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.