Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Έχω πρόβλημα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω

O οδοντίατρος εξειδικευμένος σε θέματα ύπνου κ. Ζήσης Κουδιγκέλης μας ενημερώνει για το τι πρεπει να κάνουν όσοι έχουν πρόβλημα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας.

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί όλους όσους έχουν τα σχετικά προβλήματα και ψάχνουν να βρουν λύση γι’αυτά.

Δυστυχώς όμως η θεραπεία δεν βρίσκεται στα εμπορικά σκευάσματα που διαφημίζονται πολύ συχνά τελευταία, είτε στην τηλεόραση, είτε σε διάφορα άλλα διαφημιστικά έντυπα και αναφέρονται σε προϊόντα τα οποία τοποθετούνται  είτε στο στόμα, είτε στη μύτη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ιατρική εξέταση και σύσταση από ειδικό.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο πάσχων αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη της αποκατάστασης του προβλήματός του, με άγνωστα για αυτόν αποτελέσματα και παρενέργειες, οι οποίες δεν θα αργήσουν να φανούν.

Ειδικά στους ενδοστοματικούς νάρθηκες είναι γνωστές οι  ορθοδοντικές και στοματογναθικές παρενέργειες, γι’αυτό απαιτείται οδοντιατρική σύσταση και παρακολούθηση συνεχώς.

Γεγονός όμως είναι ότι παρόλα τα αρνητικά αυτών των εμπορικών – μη ιατρικών διαφημίσεων, υπάρχει και ένα θετικό. Η διαφήμιση κάνει γνωστό το πρόβλημα και τους νέους τρόπους αντιμετώπισής του στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να ευαισθητοποιείται και να ψάχνει να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του και την σωστή ιατρική λύση.

Η ολοκληρωμένη ιατρική διάγνωση, με ειδικές εξετάσεις όπως η μελέτη ύπνου, ακτινογραφίες κ.α., ώστε να συσταθεί στον πάσχοντα η ενδεικνυόμενη για αυτόν θεραπεία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας.

Σήμερα, ο σύγχρονος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης περιλαμβάνει την συνεργασία ιατρών που γνωρίζουν Ιατρική Ύπνου και είναι των ειδικοτήτων οδοντιάτρου, ΩΡΛ και πνευμονολόγου.

Ο οδοντίατρος βοηθά τους πάσχοντες, καθοδηγώντας τους με την σωστή διαδικασία, να επιλέξουν την καλύτερη για αυτούς θεραπευτική μέθοδο (χειρουργική – συσκευή cpap – ενδοστοματικό νάρθηκα), ανάλογα με την βαρύτητα αλλά και όλες τις άλλες ιδιομορφίες του κάθε περιστατικού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του οδοντιατρου: www.dentalsleepmed.gr