Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Γρηγ. Κωσνταντέλλος: απολογισμός 1ος χρόνου δράσης Δημοτικής Αρχής

Με πλήθος εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής της Βούλας αλλά και εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων της περιοχής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απολογισμού δημοτικής δράσης του πρώτου χρόνου του νέου Δήμου από το δημοτικό συνδυασμό "Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη - Πόλεις για να Ζεις".

konstant_apologismos1

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία από την ομιλία του επικεφαλής του συνδυασμού, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση της δημοτικής παράταξης κατά τους πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου, στη δράση της Δημοτικής Αρχής αλλά δε δίστασε να παρουσιάσει και προτάσεις για την επίλυση βασικών θεμάτων του νέου Δήμου.

Χαρακτηρίζοντας τη Δημοτική Αρχή "ανέτοιμη έως και ξαφνιασμένη να διαχειριστεί τον νέο Δήμο και τις υποχρεώσεις του", αναφέροντας οτι "χαρακτηρίζεται κυρίως από έλλειψη στρατηγικής και κατεύθυνσης", ο κος Κωνσταντέλλοςπαρουσίασε "επιγραμματικά τα λάθη, τις αστοχίες, τα ελλείμματα και τα πολύ λίγα θετικά πράγματα που έγιναν για την Πόλη μας από μέρους της Δημοτικής Αρχής" το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

 • Προϋπολογισμός 2011. Ψηφίστηκε στο τέλος Μαΐου του 2011. Ήμασταν ο τελευταίος Δήμος της Νότιας Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός είχε απόκλιση από την πραγματικότητα της τάξεως του 45%.
 • Προϋπολογισμός 2012. Με παρέμβαση της οικονομικής επιτροπής και ειδικά του Αντιπροέδρου της κ. Σκουμπούρη, μειώθηκε κατά περίπου 20 εκατομμύρια Ευρώ για να έρθει κοντύτερα στην πραγματικότητα. Ναρκοθετήθηκε όμως με μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, που είναι η δημιουργία δαπανών ύψους 15 εκατομμυρίων Ευρώ βασισμένων σε επισφαλή έσοδα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.
 • (...) ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ουσιαστικά επ΄ αόριστον, με την αιτιολογία της συνένωσης και λοιπών αίολων και βαθιά λαϊκίστικων επιχειρημάτων και κινδυνολογιών. Τελικά μετά από
  εντονότατη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση απεσύρθη και αποτελεί μια ακόμα κακή εκτίμηση ή άσκοπη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής κρινόμενη από το τελικό αποτέλεσμα.
 • (...) η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μια εκστρατεία απομάκρυνσης των εμπορικών σημάνσεων των μικρών οικογενειακών τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των ελαφρών κατασκευών τους στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Σιωπηρώς διολίσθησε στην κατάργηση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην κεντρική πλατεία της Βούλας, μετατρέποντάς την ξανά σε ένα απέραντο στατικό χώρο στάθμευσης.
 • Αχρήστευσε όλες τις δημόσιες εφαρμογές πληροφορικής, όπως τα σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi hot spot) και τις ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες.
 • Επέδειξε σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα. Λόγω ασάφειας του νόμου στο 15 μελές διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού προσώπου Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικών Σταθμών, όρισε 13 μέλη από την πλειοψηφία και μόλις 2 από το σύνολο της μειοψηφίας, καταστρατηγώντας την διαχρονική αναλογία 60-40 που διέπει όλες τις λειτουργίες συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ.
 • Ακύρωσε στην πράξη την επιτροπή διαβούλευσης. Από τα συνολικά 75 μέλη της, στην τελευταία συνεδρίαση προσήλθαν μόλις 17. Και ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε καμιά πρόνοια για έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση τους, ούτε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου.
 • Συνένωσε με μεγάλη καθυστέρηση και δυσκολία τις 2 κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις της Βούλας και της Βάρης, αφού η Βουλιαγμένη δεν διέθετε, για να αποφασίσει λίγους μήνες μετά ότι η λειτουργία της νέας κοινωφελούς επιχείρησης ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική και να την διαλύσει, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες της στον Δήμο. Δηλαδή ράβε ξήλωνε σε δουλειά να βρίσκεσαι.
 • Τα ΚΑΠΗ της Βάρης και της Βούλας, αφού η Βουλιαγμένη δεν διέθετε ποτέ, υπολειτουργούν και
  έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπα τουριστικά γραφεία, με τους ηλικιωμένους να πληρώνουν από την
  τσέπη τους το σύνολο πλέον και όχι μικρό μέρος όπως γινόταν μέχρι πρότινος, των εξόδων για τις δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν.
 • Επιχειρήθηκε μια λαϊκίστικη και απρεπής επίθεση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εις βάρος τους και με απειλές για ουσιαστική αποβολή τους από τους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την άθληση των παιδιών της περιοχής μας επί δεκαετίες.
 • Επιφόρτισε την Δημοτική Αστυνομία με περαιτέρω αρμοδιότητες, νωρίς, χωρίς να παράσχει την κατάλληλη εκπαίδευση και να προβλέψει μεταβατική περίοδο. Άλλαξε την εικόνα της υπηρεσίας αυτής στην κοινωνία με τον τρόπο που την χρησιμοποίησε και την χρησιμοποιεί, έτσι που οι πολίτες πλέον να αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους της Δημοτικής Αστυνομίας, αντί για αρωγούς δυστυχώς ως αντιπάλους. Κατά αυτόν τον τρόπο μείωσε την αποτελεσματικότητά της ως εργαλείο για την δημοτική λειτουργία και έφερε σε πολύ δύσκολή θέση του εργαζόμενους σε αυτήν, με άσχημα αποτελέσματα και περιστατικά που δεν τιμούν κανέναν και προβληματίζουν τους πάντες.
 • Στο μέτωπο της παιδείας, μετά από πολλά λάθη στον τρόπο συγκρότησης των ενιαίων πλέον Σχολικών Επιτροπών, που προκάλεσαν συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές και τέλος λόγω των διαγκωνισμών και των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη δημοτική πλειοψηφία, πάντα στη διεκδίκηση της καρέκλας, δεν κατέστη δυνατό επί 14 μήνες, ο Δήμος μας να συγκροτήσει Σχολικές Επιτροπές.
 • ..από την Δημοτική Αρχή οι αδιαφανείς διαδικασίες στην διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, με παράτυπες έως παράνομες παρατάσεις συμβάσεων, με την λειτουργία για πολλούς μήνες δημοτικών εγκαταστάσεων χωρίς σύμβαση παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με απίθανες παράνομες επεκτάσεις των εγκαταστάσεων τους, αλλά και την διατήρηση μισθωτών δημοτικών κτηρίων επί χρόνια χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο και άλλα πολλά.
 • Η Δημοτική Αρχή αγνοεί έως και αδιαφορεί για θέματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας, όπως το θέμα του Χερώματος για το οποίο καμιά πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί και το θέμα δεν έχει τεθεί στους αρμόδιους Υπουργούς, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές της Δημοτικής Αρχής μαζί τους για άλλα ζητήματα.
 • Δεν έχει καταστεί δυνατή ακόμα η κινητοποίηση και αξιοποίηση ικανών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πέραν αυτού πολλά ζητήματα χρηματοδοτήσεων μπήκαν στην διελκιστίδα των εσωτερικών ανταγωνισμών της δημοτικής πλειοψηφίας, με αποτελέσματα ακόμα και την απένταξη χρηματοδοτήσεων προεγκεκριμένων έργων (όπως η ανάπλαση της περιοχής Βάρκιζας ύψους 1.5 εκατομμυρίων Ευρώ επειδή δεν μπόρεσαν να εξασφαλιστούν 5 χιλιάδες Ευρώ για να πληρωθεί ο μελετητής)
 • Τα τεχνικά προγράμματα είναι πλέον χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Περιέχουν σειρά μικρών τεχνικών παρεμβάσεων που ούτε και αυτές λαμβάνουν χώρα και μια σειρά από δαπανηρές παρεμβάσεις για έργα βιτρίνας, όπως εποχιακά λουλούδια και πολύ γκαζόν, που είναι και τα μόνα που υλοποιούνται. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και σχεδιασμός. Και ο λόγος είναι εμφανής και απλός. Δεν έχει υπάρξει ακόμα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις ανάγκες της νέας πόλης μας για τις επόμενες δεκαετίες και θα απαντά στα σημερινά και στα μελλοντικά προβλήματα.
 • Δεν έγινε καμιά απολύτως προσπάθεια προγραμματισμού ή μελέτης του Δήμου, για τη δημιουργία των λεγομένων έξυπνων εσόδων που θα προκύψουν από σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές.
 • Στα θέματα οργάνωσης επίσης παρατηρήθηκε απίστευτη ολιγωρία και σειρά σφαλμάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ορισμός 4 θεματικών και ενός τοπικού (στην Βάρη) Αντιδημάρχων. Αυτή η αστοχία οδήγησε σε τραγέλαφο, αφού οι αρμοδιότητες επικαλύφθηκαν και ακόμα και σήμερα για το ίδιο θέμα δίνονται οδηγίες από 2 ή και 3 διαφορετικά κέντρα ευθύνης. Ο οργανισμός του Δήμου ακόμα είναι στον αέρα αφού χάθηκε περίπου ένα 7μηνο, με την εν τέλη παρουσίαση και την απόρριψη από το Δημοτικό συμβούλιο ενός οργανισμού που αποτελούσε έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη.
 • Για την καθαριότητα σε αυτή τη φάση θα περιοριστούμε να πούμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά παρά τις φιλότιμες προσπάθιες της αρμόδιας Αντιδημάρχου, αλλά λόγω της συνθετότητας του ζητήματος πιστεύουμε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο για να οργανωθεί σε επαρκές επίπεδο. Το ότι δεν υπάρχει όμως ακόμα δυνατότητα μεταφόρτωσης για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων (μόνο η ΔΕ Βούλας διαθέτει που την οργάνωσε από παλιά) είναι απόδειξη των καθυστερήσεων και της αναποτελεσματικότητας της δημοτικής μηχανής.

Πλέον όμως της κριτικής ως προς "τα βασικά σημεία των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής", προέτρεψε τη δημοτική αρχή να προσπαθήσει να κερδίσει τουλάχιστον μέρος του χαμένου εδάφους και πιο συγκεκριμένα:

 • Να ασχοληθεί σοβαρά με τον Δημότη. Να αφήσει τα εφήμερα έργα βιτρίνας τα λουλουδάκια και τα παρτεράκια που κατασπαταλούν το λιγοστό δημοτικό χρήμα και να σκύψει πάνω στα σοβαρά προβλήματα ξεκινώντας έστω και τώρα έναν σοβαρό διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες με έμφαση τις πιο αδύναμες και ευπαθείς, όπως ανέργους, νέους, τοπικούς, νεόπτωχους ο αριθμός των οποίων αυξάνει λόγω της κρίσης με γεωμετρική πρόοδο ακόμα και στην πόλη μας και να δημιουργήσει μια πιο ανθρώπινη πιο ανθρωποκεντρική πόλη.
 • Να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο, όχι όμως στα λόγια και με ευχολόγια, αλλά με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις και σχεδιασμούς. Ας σταματήσουν πια οιπρόχειρες ενέργειες, οι πρωτοβουλίες του ποδαριού και οι χωρίς λόγο σπατάλες πόρων του Δήμου.
 • Να διαβάσει έστω και τώρα έστω και καθυστερημένα το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Η πορεία των 15 μηνών έδειξε ότι για την πλειονότητα των ζητημάτων από αυτά που προέκυψαν, περιέχεται σε αυτό και μια ρεαλιστική και εφικτή πρόταση.

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου που μας εστάλη.