Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Γ. Βήχας: "κατεβαίνω με τον Σύριζα γιατί...είναι το κόμμα που οραματίζεται ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπως ακριβώς το οραματίζομαι και 'γώ."

Υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Βήχας - ιατρός, καρδιολόγος και καλλιτέχνης (θεατρικός συγγραφέας για παιδικά θεατρικά έργα) και εμπνευστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό.

O υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βήχας, μας απαντά σε 4 βασικές ερωτήσεις:

  • Σας γνωρίσαμε ως γιατρό και ως την ψυχή του Μητροπολιτικού Ιατρείου του Ελληνικού. Πως είναι το "πέρασμα" στην πολιτική?

"Είναι ένα πέρασμα δύσκολο γιατί η ενασχόληση με την πολιτική δεν ήταν ποτέ μέσα στους στόχους μου, αλλά ιστορικά αναγκαίο γιατί όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν τα τελευταία 5 χρόνια τον λαό μας σε μια πρωτοφανή εξαθλίωση που έφτασε στα όρια της ανθρωπιστικής καταστοφής.

Για τρία χρόνια έζησα από κοντά τις τραγικές επιπτώσεις απο τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην υγεία, κυρίως από τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών τόσο από την πρωτοβάθμια όσο και από την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, όπως θανάτους, σοβαρές αναπηρίες και είναι η ώρα σε αυτή την ιστορική συγκυρία να ''χτίσουμε'' ένα Δημόσιο σύστημα υγείας με ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ένα Δημόσιο σύστημα υγείας που το επίκεντρο να έιμαι ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί."

  • Γιατί ΣΥΡΙΖΑ κ. Βήχα?

"Κατεβαίνω με τον Σύριζα γιατί είναι το κόμμα που με συνέπεια αντιστάθηκε και πολέμησε αυτές τις πολιτικές, είναι το κόμμα που αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα στα κινήματα αλληλεγγύης, με την οργάνωση ''Αλληλεγγύη για όλους'', είναι το κόμμα που στο κυβερνητικό του πρόγραμμα πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι το κόμμα που οραματίζεται ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπως ακριβώς το οραματίζομαι και 'γώ."

  • Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα αφήσει χώρο για κοινωνικές δράσεις όπως το Μητροπολιτικό Ιατρείο ή θεωρείτε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει μέσω των υφιστάμενων δομών και την αλλαγή κοινωνικής πολιτικής που προωθεί ?

"Θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στην αρχή της διακυβέρνησης που τα κοινωνικά ιατρεία θα πρέπει να στηρίξουν τις δημόσιες δομές υγείας, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να γίνουν όλα από την αρχή.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η κοινωνική πολιτική καθώς και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι υποχρεώσεις της πολιτείας και όχι των εθελοντικών δομών αλληλεγγύης."

  • Τι θεωρείτε ότι έχει πετύχει στο Μητροπολιτικό Ιατρείο, που θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτούσιο σε κάποιο άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα?

"Οι δομές αλλήλεγγύης που απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, είναι δομές αυτοοργάνωσης ενεργών πολιτών. Δημιούργησαν ένα μοναδικό πρότυπο οργάνωσης, λειτουργίας, αντίστασης και διεκδίκησης.

Μια κυβέρνηση της αριστεράς για να είναι αποτελεσματική πρέπει να κυβερνήσει με αυτό το πρότυπο, να θεσμοθετήσει δηλαδή την τον ρόλο των ενεργών πολιτών στην διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών της."

Γιώργος Βήχας - υποψήφιος βουλευτής Αττικής με το "ΣΥΡΙΖΑ"

Αρκετοί συμπολίτες μας δε γνωρίζουν ότι προέρχεται απο την πόλη μας αν και αποτελεί πρόταση υποψηφιότητας από μέρους της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου μας. Μάλιστα, ο κ. Βήχας είχε προταθεί απο την ίδια οργάνωση στο παρελθόν να είναι υποψήφιος και για Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο ίδιος ιατρός, καρδιολόγος και καλλιτέχνης (θεατρικός συγγραφέας για παιδικά θεατρικά έργα) είναι ο εμπνευστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό. Με τη βοήθεια των συναδέλφων του και πολλών εθελοντών προσφέρει καθημερινά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους πολίτες.

Σε σχετικές συνεντεύξεις όταν τον ρωτούν για το τί προσφέρει στον ίδιο η συμμετοχή του στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο αναφέρει: "στον πόλεμο που υπάρχει, εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή και πετυχαίνουμε καθημερινά μικρές νίκες. Έτσι γεμίζουμε όλοι με δύναμη και παίρνουμε κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε. Από την άλλη μου δίνει ικανοποίηση το γεγονός ότι μπορώ να κοιτάω και τώρα και στο μέλλον τα παιδιά μου και την κοινωνία στα μάτια, καθώς θεωρώ ότι η ιατρική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά και ένα λειτούργημα".