Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Α. Σιόλας: "το ήθος, η ειλικρίνεια και η έξωθεν καλή μαρτυρία που διακρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν αυτό που με οδήγησε να συμπορευτώ μαζί του στον κοινό αγώνα για μία Ελλάδα σύγχρονη, ανατρεπτική και καθοριστική για τις πολιτικές του Νότου της Ευρώπης

Υποψήφιος Βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ο  Άγγελος Σιόλας, Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και Αναπληρωτής Πρύτανης του ιδρύματος.

O υποψήφιος βουλευτής με το "ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ" κ. Γιώργος Σιόλας, μας απαντά σε 5 βασικές ερωτήσεις:

  • Σας γνωρίζαμε ως Αρχιτέκτονα και ως Αντιπρύτανη του ΕΜΠ. Πως είναι το "πέρασμα" στην πολιτική?  Τί σας έκανε να υποβάλλετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής?

Το ελεγχόμενο "μνημόνιο" είναι το αναγκαίο επακόλουθο μιας μακράς πορείας της χώρας όπου τίποτα δεν έγινε και θα διορθώσει τα κακώς κείμενα όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, τα ρουσφέτια, οι διορισμοί, τα θαλασσοδάνεια, η έλλειψη βιομηχανικού προσανατολισμού και ο ατελείωτος δανεισμός από τις αγορές και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια. Άρα η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση.

Κατά συνέπεια αυτοί που αντιμετώπισαν χωρίς να σκεφτούν το προσωπικό ή το κομματικό κόστος είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν και τη νέα πορεία της χώρας 

  • Η κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα στον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ κ. Παπανδρέου όσον αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως φέρει για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Εσάς τι σας έκανε να συμπορευτείτε με τον Γιώργο Παπανδρέου?

Η κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα στον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ κ. Παπανδρέου είναι άδικη με δεδομένο ότι στην πιο δύσκολη στιγμή που πέρασε η χώρα μας και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ή το προσωπικό κόστος αποφάσισε να βάλει τάξη στη χώρα κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως στην περίοδο της διακυβέρνησης από το 2004 και μετά.

Ήταν κάτι που το γνώριζε ο πολιτικός κόσμος της Χώρας και παρόλα αυτά συνέχιζε μία πολιτική, η οποία μας οδήγησε στη βαθιά κρίση και στην πτώχευση του ελληνικού κράτους. Παράλληλα η εσωκομματική του αντιπαράθεση με πολλά στελέχη που διαφοροποίησαν τη στάση τους εκ των υστέρων ήταν αποθαρρυντική για τους αγώνες που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε στη διεθνή κοινότητα ώστε σήμερα η χώρα μας να συνεχίζει να είναι στο ευρώ και να ζει με τη δυτική κουλτούρα.

Το ήθος, η ειλικρίνεια και η έξωθεν καλή μαρτυρία που διακρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν αυτό που με οδήγησε να συμπορευτώ μαζί του στον κοινό αγώνα για μία Ελλάδα σύγχρονη, ανατρεπτική και καθοριστική για τις πολιτικές του Νότου της Ευρώπης.

  • Βάσει της εμπειρίας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σας ως Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. - Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Αττικής?

Πρώτη προτεραιότητα θα αποτελέσει η μείωση της κοινωνικής ανισότητας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη βελτίωση των υποδομών και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικούς όρους λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό στο περιβάλλον, την ήπια οικιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Τέλος, η ενίσχυση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας με δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας ώστε η περιφέρεια αττικής να μειώσει την ανισότητα που υπάρχει απέναντι στους κατοίκους της.

  • Τι θεωρείτε ότι έχει πετύχει ως Αντιπρύτανης στο ΕΜΠ, που θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτούσιο σε κάποιο άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα?

 

Να σας πω για αρχή ότι βρίσκομαι στη θέση του Αν. Πρύτανη τους τελευταίους 5 μήνες. Από τις πρώτες ημέρες εφαρμόσαμε ένα σχέδιο που έχει οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος παρόλες τις δυσκολίες, την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε με την πολυνομία και την πολυπλοκότητα του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Με την σωστή οικονομική διαχείριση, την εφαρμογή των νόμων και την επικοινωνία με τους πολίτες μπορείς να επιτύχεις, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τα βέλτιστα αποτελέσματα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπου η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε νοικοκυριού.

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η μη αλόγιστη σπατάλη δαπανών σε άχρηστα και ανούσια έργα, ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων, η αξιοποίηση της πληροφορικής και η μείωση του γραφειοκρατικού μοντέλου που έχει σήμερα το ελληνικό μοντέλο διοίκησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα πρώτα βήματα για ένα πραγματικά εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα.    

Ποιός είναι ο κ. Σιόλας?

O Άγγελος Σιόλας, αρχιτέκτονας μηχανικός και πολεοδόμος, είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. – Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Είναι διδάκτωρ της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, διπλωματούχος Πολεοδόμος από το Institut d’ Urbanisme de Paris, και διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 1978 διδάσκει στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΣΑΤΜ) Ε.Μ.Π., όπου και διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού για 11 χρόνια και Κοσμήτορας της Σχολής ΑΤΜ για 4 χρόνια.

Πλέον εκτελεί χρέη Αναπληρωτή Πρύτανη Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π., και παράλληλα είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» από το 2012. Έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά και Πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Είναι συγγραφέας Εκπαιδευτικών Βιβλίων και Σχολικών Γεωγραφικών Ατλάντων. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει δεκάδες Ερευνητικά Προγράμματα και μελέτες στο αντικείμενό του.

Είναι κάτοικος Βουλιαγμένης από το 1956. Μέλος του Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης, είναι ερασιτέχνης ψαράς με φουσκωτό που αγαπά και σέβεται τη θάλασσα.