Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Ι. Σκουμπούρης: "Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το Γ' Γυμνασίο – Λύκειο Βούλας λόγω προεκλογικής αντιπαράθεσης;"

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (Δευτέρα, 17/6/2013) του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης ήρθε το θέμα παρατάσης, κατά οκτώ (8) έτη, των δανείων του Δήμου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που παρέχει αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4093/2012, για τα παρατεινόμενα δάνεια δίδεται τριετής περίοδος χάριτος, κατά την οποία πληρώνονται μόνο οι τόκοι (με μειωμένο επιτάκιο κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα για την περίοδο αυτή).

 

Ο Δήμος πληρώνει σήμερα περίπου 1.750.000 ευρώ κατ' έτος και αν έκανε τη ρύθμιση αυτή θα πλήρωνε 480.000 ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αποκτώντας μία ρευστότητα περίπου 1.300.000 κάθε χρόνο. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο δήμος θα διέθετε για τα επόμενα τρία χρόνια, για τις ανάγκες του, περίπου 1.300.000 χ 3 = 3.900.000 €.

2.  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, δια του κ. Γρ. Κωνσταντέλλου, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της διοίκησης, με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούντο σε έργα προεκλογικού χαρακτήρα, (καθότι σε έντεκα μήνες, το Μάιο του 2014 έχουμε δημοτικές εκλογές) και άρα θα χάνονταν επί της ουσίας.

Εμείς ασκήσαμε την ίδια κριτική στη διοίκηση του δήμου και θεωρήσαμε θεμιτή την επιχειρηματολογία ότι σαφώς υπάρχει ο κίνδυνος έργων βιτρίνας, μικροκομματικών εξυπηρετήσεων και προεκλογικού χαρακτήρα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ

Για το λόγο ακριβώς αυτό, αλλά και γιατί έχουμε διαρκώς στη λογική μας τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στο δήμο μας, προτείναμε αφενός να πάρουμε απόφαση υπέρ της παράτασης των δανείων , αλλά αφετέρου το όφελος (ρευστότητα) εξ αυτής (3.900.000 για τα τρία πρώτα χρόνια και περίπου 700.000 χιλ. για κάθε ένα από τα επόμενα 5 χρόνια) να ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ, με αντίστοιχη τροποποίηση του προυπολογισμού του Δήμου. Θεωρήσαμε επομένως ότι διαμορφώνεται μία θετική συνθήκη και ευκαιρία την οποία ο δήμος όφειλε να μην απωλέσει.

Η δημιουργία της δημόσιας αυτής υποδομής στο χώρο της παιδείας της πόλης μας, ιδιαίτερα τα κρίσιμα αυτά χρόνια, που τα παιδιά εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά σχολεία, είναι υπόθεση ζωτική για την πόλη μας και στηρίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία που πρέπει να παρέχει η πολιτεία. Ας μην ξεχναμε ότι η Βούλα των 40000 κατοίκων έχει ένα Γυμνάσιο – Λύκειο ανά 20.000 κατ., η Βάρη των περίπου 20.000 κατοίκων έχει ένα Γυμνάσιο ανά 10.000 κατ. και η Βουλιαγμένη ένα Γυμνάσιο – Λύκειο ανά 5.000 κατ.

Την πρότασή μας αυτή την έκανε δεκτή η διοίκηση του Δήμου, η πλευρά όμως της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι σύμβουλοι, που αντιπαρατίθενται για δίαφορους λόγους προς τη διαλυμένη κατά τα άλλα “συμπολίτευση”, απέρριψαν και τη δική μας πρόταση, που δεν ήταν άλλη από το να προχωρήσουμε άμεσα στην εξασφάλιση των χρημάτων για το 251 ΟΤ, που έχει απαλλοτριωθεί για το Γ' Γυμνάσιο Λύκειο.  Θυμίζω και τα χρήματα που θα προκύψουν από την προσκύρωση οικοπέδου στη Βουλιαγμένη, για τα οποία υπάρχει ήδη δέσμευση για τη χρήση τους για το Γ΄Γυμνάσιο Λύκειο.

Προσωπικά ανέμενα να αρθούν όλοι στο ύψος της απαίτησης για τη δημιουργία ενός τόσο σοβάρου έργου, όπως το Γ' Γυμνάσιο – Λύκειο Βούλας, να διαβλέψουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται και να προχωρήσουμε, με την πρόταση που διατυπώσαμε, σε μία ομόφωνη και δεσμευτική για τις επομενες διοικήσεις απόφαση.

Δυστύχως, επικράτησαν -κατά την πολιτική μου εκτίμηση – προεκλογικής φύσης αντιθέσεις και έτσι καταψηφίστηκε η πρόταση που διατυπώσαμε. Καταλαβαίνω εν μέρει - στον πρόσφατα ενοποιημένο Δήμο μας - τους συμβούλους που προέρχονται από τις δημοτικές ενότητες Βουλιαγμένης και Βάρης και δεν ψήφισαν υπέρ. Δεν καταλαβαίνω όμως τους συμβούλους που προέρχονται από τη Βούλα, διότι αυτοί γνωρίζουν το θέμα του σχολειού αυτού και τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της μη ύπαρξής του.

3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε δημιουργική αντιπολίτευση, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Ταυτόχρονα θα εξαντλούμε τα μέσα που διαθέτουμε, για να πετύχουμε ένα τόσο σοβαρό έργο, που δεν μπορεί να το βάλουμε στην όποια προεκλογική ή άλλου είδους αντιπαράθεση.

Για το λόγο αυτό, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία για άμεση συλλογή υπογραφών δημοτικών συμβούλων, ώστε να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας δούμε όλοι την πρωτοβουλία μας αυτή με ανοικτό πνεύμα. Η εποχή μας οφείλει να γίνει μία εποχή  της ανοικτής  κοινωνίας, του ορθού λόγου και κυρίως της έμπρακτης στήριξης της κοινωνίας από το θεσμό που υπηρετούμε.