Τηλ: 210 9658 356

youtubeemail-icontwitterfacebook 

 

 

 

 

Aναγκαια η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς και της ερυθράς

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου γνωστοποιεί την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ιατρούς της περιοχής σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη έναντι της ιλαράς και της ερυθράς.

 

Από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Θώρακος (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνεται η αναγκαιότητα της επιτήρησης της εμβολιαστικής κάλυψης, έναντι της ιλαράς και της ερυθράς.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ η ιλαρά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, με χρόνο επώασης από 7 έως 21 ημέρες και ένα άτομο που νοσεί από ιλαρά μπορεί να την μεταδώσει σε 12 – 18 επίνοσα άτομα. Η τελευταία επιδημία ιλαράς καταγράφηκε στη χώρα μας τα έτη 2010 και 2011 με 149 και 40 κρούσματα αντίστοιχα.

Ο ιός της ιλαράς εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα το ECDC εξέδωσε εκτίμηση κινδύνου σχετικά με επιδημία ιλαράς στη γειτονική μας Σλοβενία το Νοέμβριο 2014, ενώ επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν στη γειτονική μας Κροατία το Δεκέμβριο 2014.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την εκρίζωση της ιλαράς, της ερυθράς και του συνδρόμου συγγενούς ερυθράς ως το 2020, εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ως όραμα την επίτευξη και διατήρηση ενός κόσμου χωρίς ιλαρά, ερυθρά και σύνδρομο συγγενούς ερυθράς.

Στόχοι του παγκόσμιου στρατηγικού σχεδίου είναι: Η παγκόσμια μείωση της θνησιμότητας από τα προαναφερθέντα νοσήματα κατά τουλάχιστον 95% σε σύγκριση με το 2000 (έως το τέλος του 2015) και η επίτευξη της εξάλειψης της ιλαράς και της ερυθράς σε περιφερειακό επίπεδο (έως το τέλος του 2015) και σε παγκόσμιο επίπεδο έως το τέλος του 2020.

Ορόσημο για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι η επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (έως το τέλος του 2020).

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ζητά:

  • να δηλώνετε όλα τα κρούσματα  ιλαράς και ερυθράς και τα ύποπτα στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, είτε μέσω του δελτίου υποχρεωτικής δήλωσης με έμφαση στη συμπλήρωση όλων των πεδίων και αποστολή του με fax (210-8842011) ή με τηλεφωνική επικοινωνία 210-8899005-2108899008

  • να ελέγχετε την εμβολιαστική κατάσταση  μέσω των βιβλιαρίων υγείας των βρεφών, παιδιών, εφήβων, καθώς και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έναντι της ιλαράς και της ερυθράς. Ιδιαίτερη έμφαση  πρέπει να δοθεί σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι  αθίγγανοι, μετακινούμενοι πληθυσμοί,  οι μετανάστες οι  πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.